zie je een dier in nood in ede of veenendaal?

Een melding doe je uitsluitend door te bellen met onze centrale:

Je kunt ook hier kijken op onze handige adressenlijst van dierenartsen en opvangcentra in de regio.

Wilde zoogdieren

De meeste meldingen die wij binnenkrijgen van wilde zoogdieren gaan over egels. We hebben de andere meest voorkomende wilde zoogdieren ingedeeld in vier verschillende categorieën:

Roofdieren

Denk hierbij aan wolven, vossen, dassen, nertsen, boommarters, otters, steenmarters en wezels.

Exoten

Denk hierbij aan eekhoorns, bevers, stinkdieren, muskusratten en wasberen.

Vleermuizen

In Nederland leven zeventien vleermuissoorten, zoals de vale vleermuis, de dwergvleermuis, de laatvlieger en de rosse vleermuis.

Haasachtigen

Wat uiterlijk betreft zijn hazen een stuk groter en hun oren zijn langer dan die van konijnen. Ook de leefgebieden van beide dieren verschillen: duin en bos voor het konijn, open veld voor de haas.

Veelvoorkomende situaties

Als men gaat wandelen en een jong dier open en bloot aantreft in het veld, denkt men al snel dat dit een zielig beestje is, dat door de moeder is achtergelaten. Maar dat is echt niet zo, moederdier is in de buurt en zorgt erg goed voor de kleintjes. Vlak na zonsondergang verzamelt de hele familie zich bij het leger waar de jongen geboren zijn. Dan worden ze gezoogd en gaan daarna weer ieder een kant op. Heel slim natuurlijk, want als er een vijand langskomt is slechts een kleintje ’t haasje en niet het hele nestje.

Daarom willen we u adviseren dat als u tijdens het wandelen een haasje of ander jong zoogdier in het veld ziet: Afblijven, gewoon laten zitten en nooit aanraken. Moeder is in de buurt en de kleintjes zijn nergens beter af dan in de natuur.

Uitzondering: mocht het jonge dier gewond zijn of zich op een onveilige plek bevinden bijvoorbeeld vlak langs een verkeersweg, of op een voetbalveld of sportterrein, bel dan de dierenambulance. Ook als u het jonge diertje de volgende dag nog ziet zitten, de ouders zullen in dit geval niet meer terugkomen of voor ze te zorgen.
De dierenambulance brengt de jonge beestjes naar een opvangcentrum.

Deze halen wij altijd op. Pak de vleermuis met goede dikke handschoenen op en plaats deze in een doosje zonder voedsel of water.
Een vleermuis die zich bedreigd voelt zal proberen te bijten. Bij twee soorten vleermuizen in Nederland kan hondsdolheid (rabiës) voorkomen. Neem daarom geen risico.

Wilde dieren zijn beschermd door de Natuurbeschermingswet. Het is dus absoluut verboden om wilde dieren in je bezit te hebben, zonder een vergunning.

De Dierenambulance haalt géén muizen of  ratten e.d. op. U kunt door op diervriendelijke wijze hun huidige verblijfplaats onaangenaam te maken ratten en muizen helpen een ander huis te vinden (muizen hebben bijvoorbeeld erg veel hekel aan de geur van munt (pepermuntolie is verkrijgbaar bij de drogist). Online kunt u hier meer informatie over vinden.