zie je een dier in nood in ede of veenendaal?

Een melding doe je uitsluitend door te bellen met onze centrale:

Je kunt ook hier kijken op onze handige adressenlijst van dierenartsen en opvangcentra in de regio.

Schildpadden

Ondanks dat alle schildpadden in gevangenschap zijn geboren, zijn schildpadden losgelaten huisdieren die zich aan ons klimaat moeten aanpassen en daardoor fysiek lijden in onze natuur. Denk hierbij aan voedseltekort en vooral warmte tekorten. Een schildpad kan pas goed leven vanaf 18 graden warmte. Het gevolg is een langzaam stervensproces wat meestal rond de 6 jaar duurt. Er zijn uitzonderingen, maar het feit blijft dat het dier niet onder ideale omstandigheden leeft en nooit zo oud gaat worden dan de bedoeling was…

De Nederlandse Overheid en zelfs de De Dierenbescherming pretenderen schildpadden te laten gaan en uw ogen ervoor te sluiten. Vooral niet op te pakken en met rust te laten. Zieke schildpadden mogen wel worden opgepakt. Het vreemde hieraan is dat een leek wordt gevraagd te beoordelen of een schildpad ziek is ja of nee! Dit is ons inziens een vorm van “wij branden ons er liever niet aan.”

LET OP: Er is een duidelijk verschil tussen een gevangen schildpad en een schildpad die ergens te zien is. De schildpaddenopvang of dierenambulances kan alleen in actie komen, als een schildpad daadwerkelijk is gevangen. Dit komt omdat schildpadden die in de buurt van water zitten, niet te vangen zijn. Ze zijn in het water zo snel als een vis.

 

Eerste hulp bij Schildpadden

• Zorg voor uw eigen veiligheid, schildpadden kunnen hard bijten! (Bent u gebeten dan moet u zich tot een huisarts wenden ter controle)
• Doe een gevonden schildpad zo snel mogelijk in een emmer en sluit deze af met een handdoek. Sluit deze handdoek rondom goed af met een touw, veter of elastiek.
• Doe geen water in deze bak of emmer.
• Zorg ervoor dat het dier niet op de tocht komt te staan! Laat de emmer daarom niet op de grond staan. En dek deze af met een handdoek.
• Was uw handen! Schildpadden dragen nare bacteriën bij zich, dus eerst goed handen wassen.
• Bel de Dierenambulance. Zij zullen de schildpad ophalen en doorbrengen naar de opvang in Harkema.
• LET OP! Laat het dier niet weer los in onze natuur! Dit wordt zijn (langzame) dood! Ook ondanks alle adviezen. Wij krijgen jaarlijks vele schildpadden binnen die jaren buiten hebben overleeft. Deze dieren zijn ziek, mager en zijn geïnfecteerd met parasieten. Het is ook door meerdere dierenartsen 100% bewezen dat de dieren niet in de natuur kunnen blijven leven!

Heeft u vragen over schildpadden dan kunt u altijd contact opnemen met Stichting Schildpaddenopvang Nederland.

Voor algemene vragen kunt u terecht via info@schildpaddenopvang.nl

Voor spoed kunt u terecht via spoed@schildpaddenopvang.nl