zie je een dier in nood in ede of veenendaal?

Een melding doe je uitsluitend door te bellen met onze centrale:

Je kunt ook hier kijken op onze handige adressenlijst van dierenartsen en opvangcentra in de regio.

Eerste Hulp

Als Dierenambulance Gelderse Vallei zijn we er voor alle dieren in Ede en Veenendaal. Je kunt bij ons 24/7 een melding doorgeven op 085 0239 812.
Ben je niet in onze regio? Zoek dan het nummer van de Dierenambulance op jouw locatie.
Wil je zelf een dier naar de juiste dierenopvang brengen?
Kijk dan op onze handige adressenlijst.

(Zwaar)gewond dier?

Ga naar de Dierenarts

Het kan een stuk sneller zijn om zelf naar een opvang of dierenarts te gaan met een (zwaar)gewond dier. Zorg hierbij altijd voor een veilig transport. Een reismand of een dichtgevouwen doos met voldoende luchtgaten. Een dekentje op de bodem voor warmte en tegen schuiven is meestal fijn. Wil je zelf een dier brengen maar weet je niet waar naartoe? Bel ons voor advies of kijk op onze handige adressenlijst.

hulpdiensten helpen?

Chip je dier

Met een chip zorg je ervoor dat je dier, als hij of zij vermist raakt, internationaal gevonden kan worden. Met een speciaal afleesapparaat, de Chipreader, die we ook in onze dierenambulance hebben liggen, leidt een chip weer naar het baasje.

Is je dier al gechipt? Controleer dan eens hier of je chip nog goed geregistreerd staat.

Huisdier vermist?

Kijk op Amivedi

Op Amivedi kun je een vermist huisdier aanmelden en zoeken in gevonden dieren.

Ook kun je eenvoudig een poster maken van jouw dier en deze ophangen in bijvoorbeeld jouw wijk, de supermarkt en de bibliotheek. Geef ook zeker aan de omliggende dierenambulances,  dierenartsen en vermist/gevonden pagina’s op facebook van jouw regio door dat je huisdier vermist is.

Heterdaad of hoge spoed?

Bel de Politie

Voor dierenmishandeling die je op dit moment ziet gebeuren, kun je 112 bellen.

Voor niet-spoedeisende meldingen of een vermoeden van dierenverwaarlozing of dierenmishandeling, bel je met de Dierenpolitie op 144.

Niet-spoedeisende meldingen kun je ook anoniem melden bij de Dierenpolitie.
Hier kun je ook online melding doen.

5 Tips voor Thuis

Je loopt op straat en plots zie je een dier in nood, wat doe je dan?
De Dierenambulance bellen, natuurlijk!
Maar ook jij kunt helpen terwijl je op de Dierenambulance wacht.
Met deze 5 tips bevorder je herstel en vergroot je de kans op overleven.

1. Heb een paar doosjes klaarstaan
Pakketje besteld? Gooi de doosjes niet weg, maar bewaar een paar verschillende formaten doosjes, maak er luchtgaten in en bewaar ze.

2. Bewaar oude handdoeken 
Heb je een paar oude handdoeken? Knip ze in stukken en leg ze onderin elke doos. Veel dieren raken door zwakte en de temperaturen buiten (ook in de zomer!) onderkoeld. Met een bedje van handdoeken zorg je voor net wat meer warmte (en dus minder snelle verdere afkoeling).

3. Bewaar deksels
Een deksel van een pindakaaspot bijvoorbeeld, is een prima waterbakje. Je mag altijd wat water bij een dier in een doosje zetten, maar forceer ze nooit te drinken! Je kunt bijvoorbeeld vogels verdrinken en dat wil je natuurlijk niet. Als een dier erg dorst heeft, zal hij/zij zelf gaan drinken. En geef nooit melk! Dat is voor geen enkel dier goed, behalve voor de kalfjes van de koe.

4. Geef geen eten
Je wilt misschien graag een dier een beetje voeren, maar als de dierenambulance er is, zullen zij kijken wat er nodig is. Mocht een gewonde kat bijvoorbeeld een acute operatie nodig hebben, wil je voorkomen dat hij/zij niet nuchter is.

5. Breng een dier in veiligheid
Een vogel in een doosje buiten zetten, lijkt veilig – totdat de kat van de overburen er aankomt en de vogel al van verre ruikt. Zorg er dus voor dat je een doosje mee naar binnen neemt totdat de dierenambulance er is. Voor katten kun je een reismandje klaar hebben staan, maar ook een boodschappenkrat werkt voor grotere dieren. Omgekeerd, of met een plank erop: er is door alle gaten lucht genoeg!

En nog een bonustip: zet het nummer van Dierenambulance Gelderse Vallei voor Veenendaal en Ede in je telefoon
Heb je ons nummer (085 0239 812) al in je telefoon staan? En het nummer van de dierenpolitie (144)? Als je een dier mishandeld ziet worden, mag je ook altijd 112 bellen.

Huisdier overleden?

Als je huisdier overlijdt, is dat erg moeilijk. Op de dierenambulance komen we helaas ook regelmatig aangereden en overleden dieren tegen. Als eigenaar heb je dan de volgende mogelijkheden:

1. Je dier mee naar huis nemen
Je kunt je huisdier mee naar huis nemen en zelf (laten) begraven of cremeren.

2. Cremeren
Je kunt je huisdier laten cremeren bij huisdierencrematorium ‘De Grebbehof’ in Rhenen. De kosten van een crematie hangen af van het gewicht en of een individuele of gezamenlijke crematie gewenst is.

3. Begraven
Je kunt je huisdier laten begraven op een dierenbegraafplaats.  De dichtstbijzijnde is dierenbegraafplaats “De Grebbehof” in Rhenen.

4. Destructie
Dit houdt in dat het dier vernietigd en verwerkt wordt samen met andere dode dieren en slachtafval. Dode huisdieren waarvan wij na twee weken geen eigenaar hebben gevonden, moeten ook naar de destructie.

Ons Laatste Nieuws